Petak, 29 ožujka, 2024

Za utakmicu baraža na Grbavici bit će otvorene tri tribine za navijače

Pročitajte i ovo

Predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i nadležnih institucija danas su posjetili sarajevski stadion Grbavica, a u cilju da odrede uslove pod kojima će navijači prisustvovati utakmici baraža Evropskog prvenstva usljed pandemije koronavirusa.

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) jučer je potvrdila da će određeni broj navijača moći prisustvovati međunarodnim utakmicama. Na to je ukazao i generalni sekretar Nogometnog saveza Adnan Džemidžić koji je i detaljnije objasnio šta je razlog posjete Grbavici.

“U skladu s jučerašnjom odlukom Izvršnog komiteta UEFA-e da se dozvoli prisustvo 30 posto gledatelja, danas smo dogovorili hitan sastanak s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Posjeta Grbavici nam je dala realnu sliku onoga što možemo očekivati u narednih nekoliko dana, a to je dozvola ulaska gledateljima”, rekao je.

Osvrnuo se na pitanje tačnog broja gledatelja na utakmici i naglasio na kojim tribinama će navijači moći biti.

“U narednih nekoliko dana ćemo objaviti, najkasnije do ponedjeljka, koliko će gledatelja moći prisustvovati, a taj broj moramo usaglasiti. Bit će operativne tri tribine – sjever, istok i jug. Pored ovoga ćemo imati istu situaciju na utakmici Lige nacija koja će se igrati u Zenici 11. oktobra. Za sve druge detalje koji su bitni dobili smo sinoć protokol koji se tiče minimalnih zdravstvenih i higijenskih zahtjeva za početak ovih takmičenja. I to ćemo objaviti i od gledatelja ćemo tražiti da se ponašaju prema tom protokolu”, izjavio je Džemidžić.

Poručio je da će Nogometni savez i Krizni štab učiniti sve što je u njihovoj moći.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je istakao da je riječ o “eksperimentalnim utakmicama”.

“Usaglasili smo se o pozicijama sjedenja i broju osoba koje će biti na stadionu. Ovo je provjera za sve nas. Na neki način bi ovo mogao biti model za dalje. Nakon 15 dana pogledat ćemo koji su bili efekti svega ovoga. Radi se o jednoj eksperimentalnoj utakmici odnosno dvije utakmice – jednoj ovdje i jednoj u Zenici. Kanton Sarajevo i Zavod za javno zdravlje će imati najvažniju ulogu u regulisanju higijensko-epidemioloških mjera zajedno s Nogometnim savezom”, kazao je Čerkez.

Ranije se pojavio navod da bi izabranike Duška Bajevića protiv Sjeverne Irske na Grbavici trebalo bodriti najmanje 1.300 navijača, a najviše 2.000.

Najnovije vijesti

Barcelona nadigrala Napoli i prošla u četvrtfinale

Nogometaši Barcelone plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su u dvije utakmice bili bolji od Napolija....

Povezane vijesti