Srijeda, 24 srpnja, 2024

Ajax za povijest Eredivisie: Ponizili Venlo s nevjerojatnih 13:0

Pročitajte i ovo

Srušili su vlastiti rekord.

Šesto kolo nizozemske Eredivisie ponudilo je spektakularan rezultat.

Naime, Ajax je igrao u gostima kod Venloa, nove ekipe Ante Ćorića, inače momčadi iz sredine tablice te ništa nije nagovještavalo današnje događaje. Dodajmo i da domaćini nisu imali problema s epidemijom koronavirusa unutar svoje svlačionice, kao ni sa ozljedama, ali su se svejedno upisali u negativne knjige rekorda. Naime, poraženi su – odnosno, poniženi – od Ajaxa s 13 pogodaka u vlastitoj mreži – bilo je 0:13!

Povjesne knjige kazuju da su tako Kopljanici popravili vlastiti rekord po pitanju rekordnih pobjeda u nizozemskoj elitnoj nogometnoj diviziji. Davne 1972., kada su predvođeni Cruyffom bili bolji od Vitessea 12:1. Uz to, golijadu protiv Venloa završili su s 44 utakmica na gol, od kojih je više od 50% – njih 23, išlo u okvir gola.

Idemo redom: Već do poluvremena vidjelo se da su četverostruki prvaci Europe posebno raspoloženi, budući da se na predah otišlo sa 4:0.

Strijelci su bili Ekkelenkamp (13′), Traore (17′, 32′) te Tadić (44′). Međutim, kada je u 52. minuti susreta domaći nogometaš Kum dobio izravni crveni zbog nezgodnog starta na Anthonyja, stvari su počele poprimati oblik noćne more za domaćine.

U rasponu od pet minuta, Ajax je poduplao vodstvo. Redom su gađali Traore (54′), Antony (55′), Ekkelenkamp (57′) te Blind (59′).

Nakon “zatišja” od šest minuta, domaći vratar Van Crooy – koji je danas bio na streljani – ponovno je išao po loptu u svoju mrežu. Tamo ga je poslao Traore (65′), nakon čega s dva pogotka na scenu stupa iskusni Huntelaar (74′ jedanaesterac, 76′), da bi posao prigotovili Martinez (78′) te apsolutni heroj Traore (87′).

19-godišnji igrač iz Burkine Faso se tako s pet pogodaka na kontu popeo na drugu poziciju prvenstvene ljestvice strijelaca. Znamenito je da ga dijeli s Grkom Giakoumakisom iz Venloa, koji danas, kao cijela momčad domaćina, očito nije imao svoj dan. Dodajmo i da je pribilježio tri asistencije.

Naš Ante potop svoje nove momčadi odgledao je s klupe.

Najnovije vijesti

Portugal teškom mukom slomio Češku

Nogometna reprezentacija Portugala pobijedila je Češku rezultatom 2:1 u 1. kolu grupe F Evropskog prvenstva u Njemačkoj.Portugal je imao...

Povezane vijesti