Petak, 3 prosinca, 2021

Euroliga ide u povijest? Amerikanci stvaraju NBA Europu uz pomoć FIBA-e

Pročitajte i ovo

Katalonski Mundo Deportivo prije dva dana ekskluzivno je objavio da je košarkaška Euroliga u teškoj situaciji i da su joj neki klubovi spremni okrenuti leđa i vratiti se u FIBA ​​natjecanja. A večeras je ugledna Marca podigla košarkašku Europu na noge novom ekskluzivom.

Madridski list tvrdi da Amerikanci u dogovoru s FIBA-om idu prema stvaranju NBA Europe. To praktički znači da bi Euroliga ušla u povijest kakva je sada.

No, to ne znači da će europski klubovi igrati protiv NBA liga. Barem za sada. Plan Amerikanaca je napraviti potpuno novo natjecanje. Nakon NBA lige, Ženske WNBA lige, Razvojne G lige i NBA Afrike, NBA Europe bi bilo peto natjecanje pod okriljem NBA organizacije.

Nezadovoljstvo pojedinih euroligaških klubova radom Giorgia Bertomeua i Eurolige samo je ubrzalo cijelu priču i pregovore, pa se navodi kako bi NBA Europe mogla krenuti iduće sezone… Iza novog natjecanja stajale bi NBA i FIBA ​​kao organizacije , a sve uz suglasnost nacionalnih košarkaških saveza.

Prvi čovjek NBA lige, Adam Silver, već je poslao pismo Giorgiju Bertomeu u sjedištu Eurolige, u kojem ističe namjeru da stvori svojevrsnu europsku diviziju u kojoj bi igrali neki od najboljih europskih klubova. Navodno je već kontaktirao neke od nezadovoljnih igrača Eurolige i dobio njihovo zeleno svjetlo za početak novog natjecanja. Podsjetimo, nekoliko klubova predvođenih Panathinaikosom, Olympiacosom, Maccabijem i još nekim euroligašima ljetos je počelo rušiti Giorgia Bertomeua. Nezadovoljni poslovanjem organizacije koja vodi Euroligu, slabim nagradama i raspodjelom financija, prije nekoliko dana krenuli su u ofenzivu i počeli raditi na izlasku iz Eurolige. Iako su potpisali ugovore do 2026. i moraju platiti penale ako napuste natjecanje, očito su odlučili ići do kraja.

Ovo nije prvi put da se govori o stvaranju NBA divizije u Europi, s obzirom da je priča bila aktualna i 2012. godine kada je takvu mogućnost najavio tadašnji povjerenik NBA lige David Stern.

Najnovije vijesti

Atletiko Mineiro prvak Brazila nakon 50 godina

Gostujućom pobjedom protiv Bahije (2:3), Atletiko Mineiro je dva kola prije kraja prvenstva osigurao prvi naslov prvaka Brazila nakon 50 godina. Atletiko...

Povezane vijesti