Utorak, 23 srpnja, 2024

Ferrari u Sočiju otvara drugu “tisućicu”, a vozači poručuju: Kvalifikacije su ključ

Pročitajte i ovo

Nakon slobodnog vikenda, Svjetsko prvenstvo Formule 1 nastavlja se na obali Crnog mora, u Sočiju. Staza koja prolazi Olimpijskim selom izgrađenim za zimske OI 2014. godine nije pretjerano popularna među navijačima, ali vozačima su neki dijelovi atraktivni, posebno prvi sektor.

“Staza u Sočiju ima vrlo dobar prvi sektor, posebno kad kroz zavoj broj 3 ubrzavate punim gasom. U drugom je sektoru serija srednje brzih zavoja od 90 stupnjeva i važno je imati dobru putanju”, kaže Sebastian Vettel.

“S tehničke strane, trebate se dobro snalaziti na točkama snažnog kočenja i paziti na davanje gasa prilikom izlazaka iz zavoja, kako gume ne bi previše patile. Međutim, završni sektor je manje uzbudljiv, uži je ima sporije dijelove. Pretjecanje je prilično teško i zbog toga će biti važno odraditi pravi posao na slobodnim treninzima, kako bi se izvukao potencijal iz bolida za kvalifikacije.”

Ferrari u Soči dolazi nakon tri vrlo neuspješna vikenda. Bodova za talijansku momčad nije bilo na Velikim nagradama Belgije i Italije, dok osmo i deseto mjesto sa slavljeničke VN Toskane također nije rezultat vrijedan divljenja.

Charles Leclerc lani je u Rusiji osvojio pole position, a u sjećanju je ostala ona situacija kad ga je Vettel prošao na dugačkom prvom pravcu uz pomoć slipstreama, a onda odbio vratiti poziciju sukladno timskom dogovoru. Na kraju nije bilo pretjerano važno. Nijemcu je otkazao motor, a Leclerc je osvojio treće mjesto, iza Mercedesovih vozača.

“Dvije su stvari kojih se odmah sjetite kad pomislite na Soči, dugačka ravnica i vlak smrti. Staza ima jedan od najdužih pravaca u Prvenstvu, a prati ga zanimljivi niz zavoja. Rekao bih da je prvi sektor najuzbudljiviji, a prvi će cilj vozačima biti napraviti sve u kvalifikacijama i osigurati si dobru poziciju na gridu jer nije lako pretjecati tamo”, kaže Leclerc.

“Jako sam se zabavio u Sočiju u prošlosti, najviše u zabavnom parku koji je pored staze. Sjećam se prvi put kad sam došao tamo s Formulom 1 2018. godine, da sam s još nekim vozačima otišao na neke vožnje. Bilo je stvarno dobro opustiti se prije početka našeg vikenda. Još moram reći da mi je drago što će nas navijači moći gledati i nadam se da ćemo im prirediti pravi show.”

Na tribinama će se naći 31 tisuća gledatelja, a kako je već bilo najavljeno nakon utrke u Mugellu, Ferrari je za Soči pripremio određene nadogradnje svog ranjivog bolida. No, ne očekuje se nekakav veliki napredak u performansama.

“Predstavit ćemo manje aerodinamičke nadogradnje na bolidu SF1000, koje su dio plana za narednih nekoliko utrka, kojim želimo ispraviti što je moguće više slabosti našeg bolida otkrivenih tijekom prošlih utrka, a s pogledom prema 2021. Ne očekujemo da će ovaj manji paket napraviti veliku promjenu, ali ćemo moći provjeriti njegovu funkcionalnost i to će nam dati osnovu za razvoj u budućnosti”, izjavio je sportski direktor Laurent Mekies.

Iako u Sočiju pobjedu još nema nitko osim Mercedesa, u Ferrariju barem imaju niz od pet plasmana na postolje. Međutim, s obzirom na tijek ove sezone, nastavak te serije bio bi prava senzacija.

Najnovije vijesti

Portugal teškom mukom slomio Češku

Nogometna reprezentacija Portugala pobijedila je Češku rezultatom 2:1 u 1. kolu grupe F Evropskog prvenstva u Njemačkoj.Portugal je imao...

Povezane vijesti