Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Izdate posebne epidemiološke preporuke za utakmicu BiH – Nizozemska u Zenici

Pročitajte i ovo

Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NS BiH) obratio se proteklih dana Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), u čijem sastavu djeluje Zavod za javno zdravstvo u Zeničko-dobojskom kantonu, molbom da se propišu i izdaju Mjere pod kojim se, uz limitiran broj, može osigurati prisustvo navijača na utakmici BiH – Nizozemska.
Nakon što je federalno Ministarstvo zdravstva 6. oktobra izdalo mišljenje kojim odobrava prisustvo publike uz provedene mjere, institut je jučer Nogometnom savezu uputio Set higijenskih procedura koje treba ispoštovati organizator ove utakmice.

Referirajući se na zaključke kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice svjetskih, regionalnih i domaćih zdravstvenih organizacija i ustanova, te cijeneći značaj nogometne utakmice UEFA Lige nacija BiH – Nizozemska za reprezentaciju BiH, Nogometni savez BiH i državu BiH, pripremljene su Preventivne higijenske procedure za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i širenje infekcije tokom održavanja spomenute utakmice, koje su upućene savezu, saopćeno je jutros iz instituta.

U tim procedurama su navedene obaveza formiranja Operativnog kriznog tima, propisana fizička distanca između gledatelja, korištenje maski za lice, dez-barijere za ruke, ulazak na stadion i izlazak sa stadiona, organizacija sjedenja te izuzeci od ove obaveze i slično.

Kako navode iz instituta, čelnici nogometnog saveza već su aktivno sarađivali s ovim institutom na higijensko-epidemiološkim pripremama utakmica bez publike na stadionu Bilino Polje i u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Crkvicama te je izraženo zadovoljstvo punom saradnjom, kooperacijom i dosadašnjim poštovanjem propisanih mjera.

U INZ-u zato očekuju da će, nakon takvog pozitivnog iskustva, a i uspješno provedenog epidemiološkog testa na Grbavici u četvrtak uvečer, Nogometni savez uspješno pripremiti sve preduvjete za sigurno održavanje utakmice u nedjelju.

Najnovije vijesti

Barcelona nadigrala Napoli i prošla u četvrtfinale

Nogometaši Barcelone plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su u dvije utakmice bili bolji od Napolija....

Povezane vijesti