Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

Ko ima tetovaže neće dobiti ugovor i ne može igrati za reprezentaciju

Pročitajte i ovo

Fudbalski savez Kine odlučio je da tetovirani fudbaleri ne mogu igrati za kineske klubove, kao i reprezentaciju.

“Nema ugovora, nema reprezentacije, ako budu imali tetovaže. Oni koji imaju neka prekriju kako znaju u protivnom neće igrati. Fudbaleri moraju biti primjer društvu kao i ostali sportisti. Primjer zdravog života, ponašanja, ali i pojavom da budu posebni i pozitivni”, navode u Fudbalskom savezu Kine.

Ova odluka je izazvala lavinu komentara, najžešći su bili oni da svaki pojedinac, tako i fudbaler sam odlučuje o svojim postpupcima pa i tetovažama, međutim Kinezi su jasni po tom stavu.

Vidjet ćemo kako će se ovo odnositi na kinesku reprezentaciju koja u svojim redovima ima dosta fudbalera koji imaju tetovaže na svom tijelu.

Inače, reprezentacija Kine je trenutno na 74. poziciji FIFA rang liste, a vrijednost tima prema podacima transfermarkta je 19,7 miliona eura, najvrijedniji fudbaler je naturalizovani napdač 32-godišnji Alan koji vrijedi 1,5 miliona eura.

Kina je i ranije uvodila zanimljiva pravila za svoje fudablere, ali to se većinom odnosilo na treninge i klupske kampove, a sada su čini se povukli potez koji bi mogao imati i globalne razmjere.

Kinezi su prije deceniju došli na vrh fudbalske mape kada szu tmaošnji klubovi nudili vodećim svjetskim zvijezdama nevjerovatne ugovore kako bi dobili na popularizaciji fudbala u Kini, ali i same lige, međutim taj proces nije dugo trajao i nije završilo kako su baš Kinezi zamisli u tom trenutku.

 

 

 

 

sportsport.ba

Najnovije vijesti

Željezničar u Mostaru iznenadio Zrinjski

Nogometaši Željezničara pobijedili su kao gosti Zrinjski rezultatom 2:1 u okviru 2. kola M.tel Premijer lige i tako su...

Povezane vijesti