Subota, 27 veljače, 2021

Promjene na stazi Albert Park za ovogodišnju VN Australije

Velika nagrada Australije prebačena je na studeni zbog situacije s pandemijom, no dobra je vijest da se do održavanja utrke planiraju provesti određeni radovi na stazi Albert Park, koji bi trebali rezultirati kvalitetnijim utrkivanjem na toj lokaciji.

Oglas

Australci su proveli određene simulacije i konzultirali se s nekim bivšim i sadašnjim vozačima Formule 1 pa odlučili promijeniti konfiguraciju staze Albert Park.

Najveća promjena vezana je za kompleks zavoja 9 i 10, koji su ranije bili prilično spori, dok će se sada tim dijelom uz jezero voziti mnogo brže pa s još većom brzinom dolaziti do kompleksa zavoja 11 i 12. Zavoj broj 13, nešto oštriji desni, bit će proširen kako bi se omogućile različite trkaće linije.

U planu je proširivanje još nekih zavoja – 1, 3, 6 i 15, što bi vozačima trebalo omogućiti različite trkaće putanje i više prilika za pretjecanje.

“Staza je napravljena 1995. i zastarjela je ne samo podlogom, budući da su se bolidi razvijali. Vozači su često znali reći da je ovdje odličan grad, odlična publika, predivno mjesto za boravak i otvaranje sezone, ali da utrke često znaju biti procesijske. Zato želimo osigurati prilike za nagrađivanje vozača koji voze hrabro, odnosno kažnjavanje vozača koji griješe ili su sporiji”, rekao je Andrew Westacott, CEO australskog Grand Prixa.

Radovi počinju početkom ožujka, a nastavljaju se na projekt širenja pitlanea, što bi trebalo omogućiti podizanje ograničenja brzine u boksu sa 60 na 80 km/h. Australci još planiraju i kompletnu promjenu podloge, no taj će posao odraditi nakon ovogodišnje utrke u studenome.

Najnovije vijesti

Povezane vijesti