Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Suci otpisali kaznene bodove Hamiltonu

Pročitajte i ovo

Suci na današnjoj utrci za VN Rusije maknuli su kaznene bodove dodijeljene Lewisu Hamiltonu zbog kršenja pravila treniranja starta utrke i dodijelili kaznu Mercedesu kao momčadi. Hamilton je dobio deset sekundi kazne zbog dva odvojena prekršaja starta utrke.

Lewis je također tada dobio dva kaznena boda na FIA-inoj super licenci za prekršaje, skupivši tako 10 bodova za razdoblje od 12 mjeseci i ostavivši si samo dva boda razlike do zabrane nastupa na jednoj utrci.

No, FIA-ini delegati su sada napravili zaokret i uklonili kaznene bodove dane Hamiltonu, zamjenjujući ih novčanom kaznom od 25000 eura za samu momčad Mercedes.

Inženjer utrke, Pete “Bono” Bonnington, naložio je Hamiltonu da odradi svoje dvije vježbe starta utrke na mjestima na kojima je to i učinio, a oba mjesta su se protivila uputama direktora utrke Michaela Masija.

Hamilton je kaznu nazvao smiješnom i rekao nakon utrke da ga se pokušava na neki način zaustaviti, dok Toto Wolff smatra da je kazna otišla predaleko.

“Presuda je da Lewis nije bio na pravom mjestu, a u bilješci direktora utrke nije spomenuto koje je pravo mjesto vježbanja starta, a isto nije navedeno ni u propisima. Stoga, slažemo se da se oko toga ne slažemo”, rekao je Toto.

Pitanje je doduše na što je Toto točno mislio da ne postoji takvo nešto u pravilu, a ona se čine prilično jasna:

19.1. Vježbanje starta može se izvoditi samo s desne strane nakon svjetla za izlaz iz bokseva, a za otklanjanje sumnje kada se to može, podrazumijeva se svako vrijeme kada je izlaz iz boksa otvoren za utrku. Vozači moraju ostaviti dovoljno prostora s lijeve strane da bi drugi vozači mogli prolaziti.

19.2. Iz sigurnosnih razloga i sportske ravnopravnosti, automobili se ne smiju zaustaviti u brzoj traci ni u jednom trenutku kada izlaze iz bokseva koji su u tom trenu otvoreni, bez opravdanog razloga (testiranje starta ne smatra se opravdanim razlogom).

Najnovije vijesti

Barcelona nadigrala Napoli i prošla u četvrtfinale

Nogometaši Barcelone plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su u dvije utakmice bili bolji od Napolija....

Povezane vijesti