Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Velež uputio poziv svim klubovima Premijer lige BiH: Pobijedit će sport ili fudbalska mafija

Pročitajte i ovo

Povodom dešavanja na jučerašnjoj utakmici između Borca i Veleža (2:0), nakon banjalučkog, saopštenjem se oglasio i mostarski klub.

Obraćanje Rođemnih prenosimo u potpunosti, bez redakcijskih intervencija:

“Jučerašnja utakmica 10. kola m:tel Premijer lige BiH, između FK Borac i FK Velež predstavlja jasan pokazatelj u kojem pravcu će se ovo fudbalsko prvenstvo odvijati.

Ono što je zadesilo FK Velež može očekivati svaki klub koji bude igrao svoje utakmice protiv Borca. Sudija utakmice, Miloš Gigović, je vidio ono što niko od širokog televizijskog gledateljstva meča u Banja Luci nije vidio (poput prekršaja zbog kojeg je naš igrač Brandao dobio crveni karton), a nije vidio ili nije želio da vidi ono čemu je cjelokupna fudbalska javnost u Bosni i Hercegovini imala priliku da svjedoči – brutalnim startovima fudbalera Borca na naše igrače. Ova očita sudijska krađa urušava ugled bh. fudbala i primorava nas da se zapitamo kuda i čemu sve ovo vodi i ko ima koristi od ovog stanja?

Sudija Miloš Gigović je direktno utjecao na tok utakmice i presudno doprinio krajnjem rezultatu i porazu Veleža. Šta mi, ali i drugi klubovi u Bosni i Hercegovini koji ne pristaju na bilo koje mahinacije, možemo da očekujemo poslije onakvog suđenja i svesrdne pomoći koja je pružena FK Borac i kojem su bodovi upisani prije početka meča.

U prošlom kolu smo drastično oštećeni protiv FK Radnik kada je u četvrtoj minuti poništen čist pogodak Brandau, a Radnik je došao u vodstvo iz sumnjive situacije.

Na utakmici FK Velež – FK Tuzla City sudija Kaljanac u 51. minuti svira nepostojeći ofsajd. U 75. minuti isti sudija nije svirao čisti jedanesterac nad Brandaom.

Sve naše tvrdnje se mogu provjeriti u snimcima pobrojanih utakmica.
Nismo se ranije oglašavali po pitanju očitih sudijskih grešaka protiv nas jer smo vjerovali da su plod slučajnosti i da će sudijska organizacija adekvatno kazniti sudije. Nakon jučerašnje utakmice jasno je vidljivo da nema slučajnosti, već da se radi o ozbiljnom planu rušenja FK Velež.

Pitamo se da li Nogometni/Fudbalski savez BiH i sudijska organizacija, odobravajući ovakav odnos sudija prema Veležu, šalju poruku fudbalskim klubovima u m:tel Premijer ligi BiH da bez nelegalne saradnje sa sudijama ste unaprijed osuđeni na propast i da vam je zabranjeno da se ravnopravno takmičite?

Pitamo čelnike Fudbalskog saveza, Izvršni odbor, Dinu Begića, predsjednika sudijske organizacije BiH Ibrahima Hasanbegovića i tražimo jasan odgovor – Da li su svi klubovi u m:tel Premijer ligi BiH ravnopravni učesnici u takmičenju ili ima, kako vidimo, povlaštenih?

FK Velež zahtijeva da se sudija Gigović, ali i njegovi nalogodavci najstrožije sankcionišu i time uputi jasna poruka ostalim sudijama da sude po pravilima profesije, a ne po unaprijed datim instrukcijama.

Pozivamo sve klubove m:tel Premijer lige BiH da zajedno stanemo u zaštitu bh. fudbala i svih klubova u ligi. U utakmici između fudbala i fudbalskih mešatara nije moguć neriješen rezultat, ili će pobijediti sport koji će okupljati neku novu djecu, ili će pobijediti fudbalska mafija. U ovoj utakmici moramo izabrati stranu.

FK Velež daje punu podršku šefu stručnog štaba Feđi Dudiću i igračima na njihovom dostojanstvenom držanju na utakmici i nakon nje u nesportskim i nenormalnim uslovima. Hajka na trenera Dudića traje još od 08.03.2020.godine kada je poslije utakmice sa Borcem ukazao na neprimjereno ponašanje na utakmici Borac – Sarajevo, i rekao da na fudbalskim terenima nema mjesta politici i nacionalizmu.

Svi koji atakuju na gospodina Dudića, naše igrače i naše uposlene mogu biti sigurni da ćemo braniti njihovu čast i dostojanstvo.”

Najnovije vijesti

Barcelona nadigrala Napoli i prošla u četvrtfinale

Nogometaši Barcelone plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su u dvije utakmice bili bolji od Napolija....

Povezane vijesti